Košnja

Domači travniki ali travniki v parkih se kosijo enkrat do dvakrat tedensko na višino od 30 do 40 mm (naravna višina od 30 do 60 mm). Travniki na golf igriščih se kosijo vsak dan na višino od 3 do 7 mm (naravna višina od 6 do 12 mm).

Za košnjo se uporablja kosilnice z motorjem z notranjim izgorevanjem ali kosilnice z elektromotorjem.

Motorji z notranjim izgorevanjem so podrejeni strogim ekološkim predpisom, medtem ko imajo kosilnice z elektromotorjem lažji zagon in oddajajo manj hrupa ter nimajo emisij.

Prve kosilnice so imele linijski ročaj in spiralno rezilo na valju. Takšen princip se še danes uporablja za izdelavo ročnih potisnih in samohodnih kosilnic in se večinoma uporablja za košnjo športnih travnatih površin. Druga vrsta kosilnic so rotacijske kosilnice, ki so tudi najbolj razširjene in jih uporablja večina uporabnikov.

Delijo se na: ročne (potisne), ročne – motorne (potisne), ročne – motorne (samohodne), samohodne (traktor), lebdeče in samodejne.

Za nego travnikov in zelenih površin se poleg kosilnic uporablja tudi kose. Kose so večnamenske naprave, ki imajo možnost menjave rezila/rezalne glave z nitko in se lahko uporabljajo za različne načine uporabe (za košnjo ob robovih, stezah, zidovih, itd.).

Če se med travo nahaja tudi manjše leseno grmičevje ali plevel, morate uporabljati različna rezila za različne vrste dela:

1)      rezilo (krožna žaga) za debla premera do 20 mm,

2)      trikrako rezilo za rezanje grobe trave,

3)      rezilo za grobo in gosto travo, ki ni primerno za rezanje lesenega grmičevja,

4)      rezilo za grobo in gosto travo ter za leseno grmičevje.

Poleg zgoraj navedenih rezil lahko uporabljate tudi rezalne glave z najlonsko nitko, ki omogočajo enostavno košnjo trave okoli dreves ali okrasnega grmovja.

Na delih travnika, kjer trava stalno prerašča steze, robove ali stene, priporočamo košnjo preko celega leta.

Za košnjo travnikov priporočamo uporabo kosilnic, za košnjo okoli robov, zidov, dreves ali okrasnega grmovja pa priporočamo uporabo kos. Pri košnji težko dostopnih delov ali pri natančni košnji okoli robov, poti, zidov ali drugih rastlin pa je najboljša izbira rezalnik za travo.