Koledar del

Januar:

Hladni zimski dnevi so najbolj primerni za nanašanje komposta in gnojil na vrtu. Potrebno je pregledati rože in poskrbeti za zaščito pred mrazom in snegom. Če je zapadlo veliko snega, je potrebno otresti iglavce in drugo grmovje ter odstraniti sneg z vej. Poletne rastline (pelargonije, fuksije in viseče rastline), ki so shranjene v kleti, morate občasno zaliti. Zaliti je potrebno tudi ostale rože in grmičevje v lončenih posodah (na primer: oleander, mirta, avkuba).

Februar:

Nekatere vrste okrasnega grmičevja lahko obrežete že februarja. To se nanašana predvsem na rododondrone, kamelije, potonike, hortenzije in magnolije. Pri obrezovanju morate biti previdni in odstraniti samo posušene, zdrobljene ali poškodovane veje. Grmičevje, ki dolgo ni bilo obrezano in izgleda zapuščeno, je potrebno obrezati in pomladiti. Pomlajevanje grmičevja poteka dve leti. Prvo leto ob koncu zime, ko temperatura ne pade pod nič stopinj, je potrebno obrezati polovico starih, zaraslih in tankih vej. V naslednjem letu pa lahko odstranite še preostale stare poganjke. 

Marec:

Škropljenje plevela ob poteh s herbicidi. V drugi polovici meseca morate odstraniti zaščito z rož in jih pravilno obrezati. Potrebno je obrezati še preostalo okrasno drevje ali grmovje, ki ni bilo obrezano v prejšnjem mesecu. V marcu je tudi pravi čas za sajenje zdravilnih rastlin, kot sta hrastov lišaj ali lapuh.

April:

Je čas sajenja poletnih rož (begonije, ognjič, petunije, pelargonije, itd.) v cvetlične grede, in lončene posode. Aprila se sadi tudi gomoljnice, kot so dalije, gladiole, frezije in gomoljne begonije.  Gomoljne begonije je potrebno posaditi v svežo zemljo, v kateri ni bolezni in škodljivcev, priporočamo pa tudi predhodno toplotno ali kemično dezinfekcijo.

V aprilu se sadi živa meja, okrasno drevje in grmovje. Travnike je potrebno prezračiti in pokositi ter na izpostavljenih delih posejati travo. Plevel in stare rastline je potrebno odstraniti in po potrebi zalivati na novo posejano travo. To je tudi čas, da začnete boj proti polžem.

Če je potrebno, lahko presadite sobne rastline. Strokovnjaki priporočajo, da se trava poseje v drugi polovici aprila, če zemlja ni preveč mrzla in vlažna. Za sejanje trave izberite suh dan brez vetra. Priporočena količina je od 40 do 60 gramov semen trave na kvadratni meter. Po sejanju je potrebno predel travnika z na novo posejano travo povaljati in zaliti. Stare travnike je potrebno pokositi in pognojiti. 

Maj:

V maju je izjemno pomembno pravilno vzdrževanje travnikov. Travnike je potrebno kositi enkrat tedensko. Višino košnje je potrebno postopno zmanjševati na poletno višino košnje.

Maj je najbolj primeren mesec za uporabo hormonskih herbicidov (Velox, Lodin) za zatiranje širokolistnih rastlin na travniku. Če se pojavi obdobje suše, je potrebno travnike zalivati z razprševalniki in jih rahlo gnojiti z listnatimi gnojili. Na vrtu morate odstraniti plevel. Če je vreme toplo in brez padavin, morate vrt zalivati. Maja je tudi zadnji čas za sajenje poletnih rož, saj ni več nevarnosti zmrzali. Rože je potrebno obrezati in zalivati na novo posajena okrasna drevesa in grmičevje. Zdravilnih rastlin je v izobilju, zato je to pravi čas za nabiranje. Maja se nabira: hrastov lišaj, lapuh, glog, črni trn, dišeča vijolica, jeglič, potonika, trpotec, šmarnice, kamilice, koprive, naprstec (za posebej pripravljene ekstrakte), melisa, timijan, lipa, njivske preslice, žajbelj ...

Junij:

Ko se junija zamenja letni čas, se na vrtu zamenjajo tudi rože. Ko začnejo cveteti potonike, vrtnice in ostale sezonske rože, je potrebno obrezati grmičevje in dvoletne rastline ter odstraniti čebulnice. Pri tulipanih, žafranih, narcisah, hijacintah, zvončkih in drugih vrstah čebulnic, ki cvetijo zgodaj spomladi, ni potrebno vsako leto odstraniti čebulic iz zemlje.

Na istem mestu morajo ostati od treh do pet let, kjer v tem času razvijejo velike čebulice za presajanje. Nadzemne dele lahko obrežete šele, ko ovenijo in se posušijo. Vrtnice lahko obrežete, ko se pojavijo prvi cvetovi. Redno morate odstranjevati ovenele cvetove z dvema paroma listov. Rez se mora nahajati od tri do pet milimetrov nad novim poganjkom. Pri rožah z več cvetovi ali pri rožah z grozdastimi cvetovi, je potrebno redno odstranjevati cvetove, takoj ko ovenijo. Na travniku je potrebno opravljati redna dela, kot je gnojenje, odstranjevanje plevela, zalivanje, treba pa jih je tudi redno pokositi.  

Julij:

V juliju priporočamo okopavanje vrta in odstranitev plevela. Zaradi zalivanja in poletnih neviht se na vrhu ustvari trda plast zemlje, ki jo je potrebno razbiti in omogočiti dostop zraka v zemljo. To je tudi najbolj primeren mesec v letu za sajenje okrasnega grmovja. Okrasne rasline, posajene spomladi, je potrebno rahlo obrezati, da ustvarite ravnotežje med nadzemnim in podzemnim delom.

Avgust:

Avgusta priporočamo obrezovanje iglavcev in iglastega grmičevja. Priporočamo obrezovanje pod kotom, da ostane spodnji del malo širši, kar ohranja košat spodnji del. Iglavce lahko tudi sadite ali presajate. Sadite in presajate lahko samo mlade rastline z močnimi koreninami. Posajena drevesa ali grmičevje podprite z leseno palico in jih redno zalivajte.

September:

Ob koncu meseca v gredah cvetijo večletne poletne rastline - trajnice. Večletne rože – trajnice je potrebno posaditi na začetku meseca. Iglavce je potrebno dobro zalivati, da lažje prestanejo zimo. Zalivati jih je treba redno, ne glede na količino naravnih padavin.

Oktober:

Prvi jesenski dnevi puščajo sledi tudi na vrtu. Večina rož je odcvetela, listje na grmovju in drevesih pa postaja rumeno. V oktobru je potrebno opraviti številna dela na vrtu in pripraviti rože za zimsko mirovanje.

Ves mesec lahko sadite čebulice podleska, hijacint, narcis, tulipanov, zvončkov in vetrnic. Izogibajte se sajenju posameznih čebulic, saj najlepši učinek nastane s sajenjem skupin ali vzorcev številnih rastlin.

Takoj po sajenju je potrebno čebulice zaliti, da ustvarijo močne korenine.  Če je jesen suha, morate čebulnice zalivati še nekaj časa. Oktober je najbolj primeren tudi za sajenje in presajanje dreves in grmovja. Sadite lahko tudi vrtnice.

Travnik je treba še vedno redno kositi z daljšim intervalom – na deset dni. Gomoljne begonije prenehajte zalivati, da se pripravijo na mirovanje. Zaradi manjše količine vlage se nadzemni deli rastlin začnejo sušiti. Gomolje proti koncu meseca odstranite iz zemlje.

November:

Gomoljnice in gladiole, ki ste jih prejšnji mesec odstranili iz zemlje, je potrebno posušiti. Shranite lahko samo zdrave in nepoškodovane gomolje. Gomolje shranjujte na suhem mestu, ki je zaščiteno pred zamrzovanjem. Posajene čebulice narcis, tulipanov in hijacint morate pokriti, da lažje prezimijo. Če želite spomladi izdelati nove travnate površine, morate že novembra pripraviti zemljo. Takoj, ko odpade listje z dreves in grmovja, morate okopati okrasno grmičevje in ga konec meseca tudi obrezati. Občutljive rastline pokrijte s slamo ali z vejami in jih zaščitite pred mrazom. November je zelo primeren za sajenje ali presajanje okrasnih dreves in grmičevja.

December:

Zaradi hladnega vremena večina rastlin na vrtu miruje. Kljub temu imajo vrtnarji tudi decembra kar nekaj dela. V suhem vremenu lahko redčite in pomladite grmovje. Zimzelenim rastlinam in iglavcem suha zima ne odgovarja, zato jih po potrebi zalivajte. Še posebej pozorni bodite na rastline, ki ste jih posadili jeseni.

Ne pozabite niti na vzdrževanje travnika. Pomembno je predvsem gnojenje, saj to preprečuje nastanek šopov trave spomladi. Za gnojenje uporabite gnojilo za travo, ki ga enakomerno razporedite po celotni površini. Priporočena količina gnojila je 30 gramov na kvadratni meter.

Čas odpadanja listja je primeren tudi za prezimovanje lesenih poganjkov grmičevja. Lesene poganjke odrežete od večletnih vej grmičevja in jih vstavite v šoto ali peščeno zemljo, kjer ostanejo do pomladi. Spomladi jih posadite nazaj na njihovo mesto.